Специјална комисија ќе ги контролира државните вработувања

98

Агенцијата за администрација наскоро ќе воведе специјална комисија за ревизија на која било постапка за вработување за која постои сомневање, најави вчера министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

– Во комисијата ќе имаат право да учествуваат претставници на опозицијата и на владејачките партии, како и надворешни луѓе што ќе бидат дополнителен механизам за контрола на ваквите ситуации – рече Манчевски во одговор на новинарско прашање на вчерашната прес-конференција во Владата.

Тој посочи дека нема точна бројка колку од случаите што од јавноста беа оценети како непотизам при вработувањето се повлекле од своите работни места и додаде дека се очекуваат и резултатите од постапката што ја спроведува Државната комисија за спречување корупција.

– Процесот е во тек и секој ден ќе се зголемува бројот на лицата што се повлекуваат – објасни Манчевски.

Прашан до каде е процесот на прераспределување на вработените по рамковниот договор што седат дома и земаат плата, Манчевски рече дека постапките за прераспределба се ставени во мирување од осми февруари, кога беа распишани претседателските избори.
П.Р.