Преговорите за законот за Јавно обвинителство тапкаат во место

106

Власта и опозицијата и по девет месеци преговарање се далеку од донесување на законот за обвинителство. Партиите, по вчерашното прекинување на состанокот на работни групи, повикуваат на нови разговори и политички дијалог, но исто така се обвинуваат меѓусебе кој го кочи процесот. 

СДСМ тврди дека ВМРО-ДПМНЕ и нејзиниот лидер не сакаат правда, но и дека нивниот обид да пропаднат предметите на СЈО не е успешен. 

Портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов, вели дека СДСМ сака нормален политички дијалог со опозицијата за сите стратешки прашања, како и принципиелен договор со опозицијата со цел да се изгласа Законот за ЈО.

ВМРО-ДПМНЕ пак, обвини дека власта не сака да биде донесен законот за обвинителство кој ќе биде носител на правото и правдата. 

Во меѓувреме, нема закажана нова средба откако предводниците на двете работни групи, Рената Дескоска и Антонио Милошоски, објавија дека двете страни имаат различно толкување за тоа што било договорено на лидерската средба Заев – Мицкоски.