Фото: Маја Јаневска-Илиева

Министерството за внатрешни работи од денеска почнува со издавање на лични карти за граѓаните на кои ќе биде впишано новото уставно име на државата – Северна Македонија.

Со цел да се надминат проблемите со издавање на нови лични карти, Владата минатата недела донесе подзаконски пропис со Законот за лични карти и Законот за јазици, со кој се овозможува непречено издавање лични карти.

Издавањето лични карти со новото име речиси два месеци е блокирано со бројни амандмани на опозицијата во Собранието, поради што се уште не се донесени измените на законот за лични документи.

Старите лични карти со натпис Република Македонија, на кои не им е истечен рокот, ќе важат најдоцна до 12 февруари 2024 година.