Синоќа почна летното сметање на времето, а часовниците се поместија еден час напред, во два часот по полноќ.

Часовниците во нашата земја се поместуваат двапати годишно, на последниот викенд од март и октомври.

Во март, стрелките се движат еден час напред, од два во три часот, а во октомври се враќа часовникот еден час наназад.