Поради најавените жештини, Министерството за здравство со препораки до граѓаните

242

Од Министерството за здравство, повикувајќи се на информации од Управата за хидрометеоролошки работи, предупредуваат дека во текот на следните два дена целата држава ќе биде зафатена со температури од жолта (алертна) фаза.

Поради ваквите најави, Kомисијата за следење на состојбата и ефектите од високите температури, во рамките на Министерството за здравство, апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури, како што се:

– Заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено во периодот од 11 до 17 часот;
– Носење светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце носење заштитни очила и капа (светлите бои ја рефлектираат светлината);
– Да се јаде лесна храна и да се пијат течности, особено да се внимава при подготовката и земањето на храната, како и да се избегнуваат термички необработени производи, на пример, мајонези од домашни јајца, и внимателно да се земаат сладолед и разни кремови;
– Потребно е внесување поголемо количество течности, најдобро обична вода за пиење, а да се избегнуваат алкохолните пијалаци;
– При влегување во возило, потребно е тоа одреден период да се проветри;
– Во текот на ваквите екстремно топли денови останете во затворени простории (пред сè, климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период да се најде можност за почести одмори под сенка;
– На хронично болните лица им се препорачува редовно земање на препишаната терапија.