Полицијата растурила собир во црква кој се организирал во тетовска Брвеница.

Од Министерството за внатрешни работи велат дека постапувале по пријава, а при увид биле затекнати повеќе од 15 лица кои не ги почитувале мерките за заштита од коронавирусот. Учесниците, заедно со одговорното свештено лице на црквата, биле повикани во станица.

За настанот, ќе следуваат и казни.

– На посоченото место веднаш се испратени служби на СВР Тетово, кои ги презеле сите потребни мерки и веќе се идентификувани петнаесетина лица, кои присуствувале на собирот, а во Полициската станица Тетово повикано е и одговорното свештено лице на црквата. СВР Тетово продолжува со идентификување на сите инволвирани и по целосното расчистување и документирање на случајот ќе следуваат соодветни поднесоци – велат од МВР.

Полициска патрола и вчера растури собир покрај бадникарски оган во скопското село Орман. Сите учесници на настанот беа спроведени во полициска станица и ќе им бидат поднесени пријави. Министерството за внатрешни работи апелираше до граѓаните да не организираат какви било собирања односно да ги почитуваат мерките за справување со ковид-19.