Палмер се надева дека Македонија ќе ги почне преговорите во октомври

161

Специјалниот претставник на државниот секретар на САД за Западен Балкан, Метју Палмер, очекува Македонија да ги почне преговорите со Европската Унија во октомври.

– Се надеваме дека Северна Македонија ќе ги почне преговорите по Европскиот совет на 16 октомври – изјави Палмер во интервју за Гласот на Америка.

Тој потсетува дека Европската комисија препорачала отворање на преговорите со Скопје во последните девет или десет години по ред.

– На нашите европски партнери јасно им ја пренесовме нашата позиција. Сметаме дека отпочнувањето на преговорите би било многу корисно – вели Палмер.

Тој додава дека Македонија, се разбира, може да помогне во својата кауза, продолжувајќи да ја следи агендата за реформи за спроведување на новиот закон за специјалното обвинителство.

– За тоа прашање во тек се консултативни преговори во Скопје. Ние би сакале да бидеме партнери со владата во Северна Македонија за поддршка на реформската агенда. Би сакале да ѝ помогнеме на таа земја да оди напред – вели Палмер во интервјуто.

САД се надеваат дека Македонија ќе оди напред на патот кон НАТО и дека идеално би било земјата да стане 30. членка на Алијансата во декември.