Заменикот на Претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, го посети реонот на Делчево каде жителите претрпеа големи штети од пожарите.

Вицепремиерот Николовски, заедно со Градоначалникот Горан Трајковски, излегоа на терен и ја проследија санацијата на материјалните штети кои настанаа како последица од пожарите. Вицепремиерот Николовски се запозна со ситуацијата на терен, разговараше со засегнатите граѓани и им порача дека никој не е оставен сам на себе и дека државата е тука за секој човек во тешките моменти.

„Сите работиме заедно, се солидаризираме и координираме, ги детектираме местата каде состојбите се најкритични и преземаме сѐ што е потребно, сѐ што е во наша моќ за санирање на состојбите. Како што најавивме, Владата, целото солидарно македонско општество ќе ги санира штетите кои ги претрпеа граѓаните, за животот полека да може да се враќа во нормалата. Ова се заеднички загуби и заеднички ќе ги санираме, како што доликува на едно солидарно општество!“

Пожарите и временските непогоди се непредвидливи и често пати, никој не може да ги спречи. Но, најважно во вакви моменти е да им покажеме на граѓаните дека и покрај големите штети и претрпен стрес, не е сѐ загубено. Државата, со сите свои ресурси, финансии и човечки капитал, но и солидарното општество се тука да им помогнат да го вратат изгубеното и да имаат нормални услови за живот. По направените проценки, Владата ќе издвои директна помош, но и дополнително ќе поттикне донаторска помош со која на граѓаните ќе им се овозможи полесно да се справат со настанатите загуби.