Бројот на македонски државјани од странство кои досега се попишале надминал 60 илјади. Околу 16 илјади од нив се од Швајцарија, а потоа следуваат Германија со 10 илјади и Италија со шест илјади попишани, додека послаби резултати има во Канада и во Австралија. Ова го истакна министерот за надворешни работи Бујар Османи на денешната прес-конференција, наведувајќи дека МНР презема дополнителни активности и повикува што поголем број на македонски државјани да се охрабрат и одвојат неколку минути за овој процес.

Попишувањето на македонските дипломати и членови на конзуларни претставништва денеска е успешно завршено, додека попишувањето на дијаспората ќе трае се до 22 април.

Османи нагласи  и дека работната група на МНР е во постојано заседавање и ја следи работата на ДКП, како и оти телефонските линии се постојано отворени и се користат активно.

Министерот посочи дека утре заминува за Швајцарија, а потоа и во Мадрид, каде што ќе има средби и со дијаспората во рамки на неговите дипломатски активности.


Нема информација за потенцијален бојкот

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, вели дека нема информација за потенцијален бојкот на пописот од македонската дијаспора.

– Во оваа фаза е најважно сите да работиме, секој преку своето влијание да стигне информацијата до нашите граѓани – вели Османи.

Тој сепак не ја исклучува можноста за бојкот од некои иселеници.

„ Веројатно постојат повеќе причини за степенот на заинтересираност на нашата популација, не би оценил дали е тој слаб или голем – вели Османи.

Според податоците, засега Канада и Австралија имаат послаб одзив на попишување.

– Не можам да прејудицирам дали има некои други причини кои може да бидат основа за таквиот одзив – вели Османи.

Тој порачува дека сега целата енергија треба да биде во функција да стигне информацијата до граѓаните дека има попис.