Министерот за правда, Бојан Маричиќ, одговарајќи на пратеничко прашање во Собранието, рече дека од Евростат потврдиле дека Законот за пописот и методологијата по која ќе биде спроведен е по највисоките пропишани стандарди што се воспоставени во сите развиени земји.

– По одговорот што стигна од Евростат, се поклопуваат сите сомнежи на опозицијата и за методологијата и за Законот за пописот, како и за начинот на кој ќе се спроведе пописот. Ајде да се обединиме, да ја оставиме дневната политиката настрана и заедно да го спроведеме пописот. Ги повикувам сите политички партии и ги охрабрувам да го направат тоа. Пописот ѝ е потребен, пред сè, на државата, нам, на сите граѓани, а не на партиите. Вчера беше донесен и здравствениот протокол за изведување на пописот од страна на Комисијата за заразни болести, па оттука ќе бидат исполнети и сите здравствени протоколи за цел безбедно спроведување на пописот – потенцира Маричиќ.

Министерот пред пратениците рече дека веќе следната недела почнува попишувањето на неколку групи граѓани, меѓу кои и на дијаспората. Ќе се попишуваат од понеделник и припадниците на Армијата, лицата во воспитно-поправните установи, затворите, дипломатите и нивните семејства во странство, како и бездомните лица.