Mакедонски Телеком реагира дека немаат 5G мрежа во употреба, по информациите објавени на социјалните мрежи дека тие ја активирале мрежата која има негативно влијание врз здравјето на граѓаните.

Од Македонски Телеком во соопштение велат дека без докази и факти преку споделување лажни вести и стари медиумски написи од 2018 и 2019 година во погрешен контекст, се креира невистинита и негативна кампања за 5G мрежата и се шири непотребна паника во услови кога треба да останеме смирени.

– Македонски Телеком најодговорно тврди дека нема 5G мрежа во употреба. Надлежните институции немаат спроведено ниту постапка за доделување фреквенции за 5G. Досега е направено прво демо во 2018 и вршени се тестирања за функционирање на оваа нова технологија само во лабораториски услови и на мал ограничен простор во 2019 година.Така што, неосновани се сите напади дека во моментот се вршат масовни тестирања низ државата. 5G е нов технолошки стандард на светско ниво и секоја држава одлучува за имплементација на 5G согласно претходнo стандардизирана научна методологија која операторите треба да ја следат, а надлежните институции да ја мониторираат – велат од Телеком.

Додаваат дека како надлежна институција, АЕК редовно врши мерења за нејонизирачко зрачење. Во декември 2019, АЕК направила тестирања на пробната 5G инсталација, при што констатирала дека вкупното зрачење на ограничениот простор за 5G тестирање е далеку пониско од максимално дозволените граници.

– Како лидер во новите комуникациски технологии, нашата цел е да ги донесеме најновите технологии во корист на граѓаните и целото општество, но притоа да ги следиме сите безбедносни чекори во соработка со надлежните институции и државата. Во ситуација на пандемија во светки рамки, наш приоритет е да обезбедиме непречена комуникација преку постојната инфраструктура. Да не дозволиме лажните вести и напади да креираат паника меѓу граѓаните – велат од Македонски Телеком.