Загрижени сме од слободата која пациентите ја чувствуваат со насилство кон докторите, сестрите и болничарите да ги изразуваат своето незадоволство, нетрпение и нервоза, реагираат од Лекарската комора по последниот напад врз лекар во тетовската болница.

Лекарската комора бара од институциите да ги заштитат здравствените работници.

– Не само полициска заштита. Ги замолуваме нашите пациенти конечно навистина да го погледаат законот за нивните права и да видат дека имаат и обврска да го почитуваат оној што му пружа помош. Докторите се со закон прогласени за службени лица, но кога ќе бидат натепани или застрелани не помага многу. Соработниците на докторите не се службени лица. Луѓето кои се грижат за здравјето на другите заслужуваат почит – велат од Лекарската комора.

Од таму бараат од институциите и од пациентите да им овозможат на сите здравствени работници да ја извршуваат својата работа без страв за сопствениот живот.