Започна најголемата воена вежба во историјата на државата, учествуваат 2.700 војници

558

Над 2.700 припадници од армиите на шест држави, домаќинот Северна Македонија, потоа Соединетите Американски Држави, Албанија, Бугарија, Црна Гора и Литванија од денеска до деветти јули како дел од досега најголемата вежба организирана во нашата држава, „Одлучен удар“ ќе ја развиваат подготвеноста и меѓусебната интероперабилност, клучна способност за сите армии во Алијансата.

На отворањето на вежбата на полигонот „Криволак“ заменикот – министер за одбрана, Беким Максути порача дека оваа, досега најголема вежба која ја организира нашата армија се случува во вистинско време во кое нашата држава е исклучително горда на постигнатото и дека Алијансата добива искрен и посветен сојузник.

– Ние сме сојузник кој цврсто верува во вредностите на Алијансата и кој знае да се бори за демократијата, слободата, еднаквоста, владеењето на правото. Сојузник кој знае како е да се потиштат тие вредности и знае дека живеењето и практицирањето на тие вредности е основата за развој на едно современо, демократско, европско општество – рече Максути.

В.д. амбасадорката на САД, Микаела Швајцер Блум, се заблагодари и ѝ честита на Армијата за организацијата на вежбата.

– Вежбите како „Одлучен удар“ играат важна улога во зајакнувањето на нашата заедничка безбедност. Тие овозможуваат нашите армии да можат да комуницираат и да изведуваат заеднички операции. Тие ги поврзуваат нашите војници, градејќи меѓусебно разбирање и лични врски што траат и нас нè прават посилни – истакна Швајцер Блум.

Командантот на Здружената оперативна команда, генералот Павле Арсоски, им оддаде признание на сите офицери вклучени во подготовката и организацијата на вежбата. За „Одлучен удар“ истакна дека ќе претставува најдобар доказ за подготвеноста и интероперабилснота на нашата Армија со сојузниците.

Директорот на вежбата, потполковникот Игор Манасовски, информираше дека планирачкиот процес за развој на вежбата траел 16 месеци, а вклучени биле 80 офицери и подофицери од шесте земји – учеснички.

Вежбата „Одлучен удар“ која започна денеска ќе се реализира на полигонот „Криволак“ до деветти јули.