Заев: Резултатите од пописот нема да влијаат на Уставот и на рамковниот договор

563
Фото: Игор Бансколиев

Пописот ќе се одржи во април 2021 по сите правила на Еуростат, објави премиерот Зоран Заев на социјалните мрежи, преку видеоснимка на која дава изјава токму околу ова прашање.

– Пописот го одложивме бидејќи Мицкоски и опозицијата бараа да биде одложен неколку месеци пред пандемијата и го направивме тоа – објаснува Заев во изјавата.

Како што вели тој, пописот и резултатите, никако нема да влијаат на Уставот и на рамковниот договор.

– Пописот треба да се спроведе заради рамномерниот развој, економските параметри, статистиките коишто ни требаат во државата. Има правила Евростат и треба да ги почитуваме до крај. Април 2021 е месецот за спроведување на пописот – нагласува македонскиот премиер.