Заев – Димовски: Социјалниот дијалог е на високо ниво

77

Премиерот Зоран Заев денеска во Владата прими делегација на Сојузот на синдикатите (ССМ) предводена од претседателот Дарко Димовски.

– Учесниците на средбата, го поздравија напредокот на социјалниот дијалог, меѓу синдикатите, работодавачите и Владата како единствена движечка сила за зголемување на економскиот просперитет и подобрување на квалитетот на сите граѓани. Беше констатирано дека постои волја за унапредување на социјалниот дијалог, за кој е заклучено дека изминатиот период е издигнат на високо ниво, со цел да се придонесе за унапредување и заштита на работничките права и обезбедување поголема социјална сигурност во кризните услови предизвикани од ковид-19 – соопштија од Владата.

На средбата било разговарано и за активностите на ССМ со посебен фокус на прашања кои се отвораат и кои е потребно да се регулираат во новиот Закон за работни односи за време на здравствено-економската криза предизвикана од пандемијата на коронавирусот, како и интервентни измени во постоечкиот Закон како одговор на сегашните предизвици на пазарот на трудот.

Премиерот Заев истакнал дека Владата останува цврсто на определбите да биде партнер во социјалниот дијалог, посебно нагласувајќи дека задоволните работници ја движат државата напред и истакнувајќи ја улогата и партнерскиот однос со синдикатите и работодавачите.

Претставниците на Сојузот на синдикатите изразиле поддршка за мерките на Владата за надминување на актуелната криза и обезбедување на егзистенција на сите работници, компании и граѓани.