Фото: Маја Јаневска-Илиева

Владо Бучковски, главниот преговарач во името на македонската влада, во интервјуто за „БГНЕС“ рече дека процесот на србизација, како што вие го нарекувате, траеше долго.

-Македонија е независна веќе 30 години. Но, да не заборавиме дека од 1941 до 1991 година бевме дел од Југословенската федерација. Свесни сме дека работите не можат да се променат преку ноќ-рече Бучковски за „БГНЕС“.

 

-Договорот за пријателство го видов како дополнителна можност за исправање на дел од неправдите што политичарите им ги нанесоа во изминатиот век на двата најблиски народи во овој дел од Европа-рече Бучковски.

На прашањето зошто Македонија се обидува да го смени идентитетот на починатите лица кои тврделе дека се Бугари, Бучковски рече дека дел од проблемот што го имаме е почитувањето на нашето заедничко минато. Го разбирам твоето прашање. Вие сте еден од новинарите кои ја признаваат реалноста, го признаваат нашиот идентитет.

-Тешка битка е, но ќе победиме. Ова им го должиме на генерациите од минатото кои заедно градеа мостови. Така вели нашиот договор: заедничката иднина треба да биде наш мост. Сето тоа го правиме за идните генерации, вклучително и препрочитување на историјата, барање заеднички настани и личности кои не поврзуваат, усогласување на учебниците. Ова е дел од пакетот што се преговара и македонската страна има предлог решение- рече Бучковски.

-Врз основа на ова, со градење на оваа доверба, многу побрзо ќе се справиме со навредите нанесени од единиците. Ова не е официјална политика на нашата држава – да правиме инциденти кои предизвикуваат штета. Државата е подготвена да реагира за да не се повторат слични работи кои се забележани во последно време по блокадата на Бугарија, која всушност доведе до замрзнување на односите, кои во 2017 година беа во подем.- рече главниот преговарач на македонската влада