Владата ја усвои интервентната мерка за доматите

43

Земјоделците кои од денеска до 15 јули годинава ќе ги предадат доматите во преработувачки капацитети или преку регистриран откупувач, наместо три, ќе добијат седум денари субвенции за килограм, предвидува интервентата мерка што беше усвоена денеска на владина седница, по предлог на Министерството за земјоделство.

За исплатата на зголемената субвенција се предвидени два милиона денари.

– Субвенцијата ја зголемивме поради нарушениот баланс меѓу понудата и побарувачката, како и ниската откупна цена. Очекуваме во определениот период да бидат откупени околу 500 тони домати, рече министерот за земјоделство Љупчо Николовски на прес-конференција во Владата.

Со оваа мерка, додаде Николовски, се очекува и стабилизирање на пазарот на домати, а вишокот на производство да заврши како суровина во преработувачката индустрија.