Наставата во второто полугодие од учебната 2021–2022 година ќе се одвива со физичко присуство за сите ученици во основно и средно образование.

Ова е одлуката од денешната владина седница, по препорака на Комисијата за заразни болести и согласно препораките на УНИЦЕФ. Таа доаѓа откако надлежните го поместија почетокот на второто полугодие за 1 февруари поради зголемување на бројот на новозаразени од КОВИД-19.

Од Владата повикуваат на доследно придржување и спроведувањето на протоколите за одржување настава со физичко присуство.

УНИЦЕФ повикува на национална солидарност за училиштата да останат безбедни и отворени

Од УНИЦЕФ, пак, го повторија нивниот став дека затворањето на училиштата не би требало да биде прва реакција, туку тоа според нив би требало да следи откако се исцрпени сите други алтернативи.