фото: Пикселс
Министерството за здравство информира дека преку донација од Република Унгарија обезбедени се 72.000 брзи антиген тестови за ковид-19.
На примопредавањето на донацијата, како што информира Министерството на социјалната мрежа Фејсбук, присуствувале унгарскиот амбасадор Ласло Дукс и министерот за здравство Беким Сали.
– Тестовите веднаш ќе бидат распределени во здравствените установи и со нив значително се олеснува пристапот на пациентите кон тестирање, а се олеснува и движењето на пациентот во установата со цел добивање на неопходниот здравствен третман – изјави министерот Сали.
Тој се заблагодари за поддршката и солидарноста од страна на Унгарија, со цел поуспешно справување со ковид-пандемијата.