Во текот на вчерашниот ден дадени се вкупно 5.246 дози вакцини, од кои 1.253 како прва доза, 3.897 примиле втора доза а 425 граѓани трета доза вакцина.

Заклучно со 4 октомври вкупно се вакцинирани 791.141 граѓани, втора доза примиле 737.979, а трета е дадена кај 96 граѓани. 53 проценти од граѓаните над 40-годишна возраст примиле втора доза, а 32 отсто од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина на полнолетната популација е 47 проценти, а со две дози опфатени се 44 отсто од граѓаните над 18 години.

Според бројот на дадени вакцини, 38 проценти од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35 отсто од вкупното население е вакцинирано со две дози вакцини.