Министерот за здравство, Венко Филипче, истакна дека целокупниот здравствен систем и здравствените работници добро се справија со ковид кризата. Тој нагласи дека јавното здравство веднаш се реорганизирало и ниту еден пациент не останал без потребната здравствена услуга. Во моментов, како што рече Филипче, сме во ситуација во која има лесно зголемување на бројот на заразени од коронавирусот, со што факторот Р0 се зголемува.

– Не можеме да бидеме сигурни дали тоа ќе биде тренд и ќе продолжи и понатаму или мини бран кој се случува овие денови. Анализата на вирусот покажа дека 70 отсто од вкупно новодијагностицираните случаи се пациенти кои се заразени со британскиот сој на вирусот. Викендов ќе се анализира ситуацијата во одредени градови, посебно во Кавадарци, Прилеп и Охрид. Врз основа на тие анализи ќе видиме, ќе се препорачаат мерки – рече министерот Филипче.

Тој информираше дека потпишан е договорот за набавка на руската вакцина и секојдневно течат разговорите како за вакцините од компанијата „Фајзер“, така и за кинеските вакцини.

Во однос на вакцинацијата на здравствените работници, Филипче истакна дека завршена е имунизацијата на медицинскиот персонал од Скопје кој работи со ковид пациенти.

– Сега продолжува и од другите болнички институции во државата. Следуваат и лабораториите кадешто се дијагностицира ковид-19, ќе следуваат матичните лекари, дел од стоматолозите со што ќе биде заокружен процесот од речиси 4.000 здравствени работници, кои работат со ковид пациенти – посочи Филипче.