Србија и Македонија со најголем број заразени  во однос на бројот на населението

207

Во регионот, во однос на бројот на жители, најмногу заразени со коронавирус се регистрирани во Србија, на второ место е Македонија, а на трето место е Словенија.

Во Србија има 1.555 заразени на милиони жители, 913 во Македонија и 709 заразени на милион жители во Словенија. На четвртото место е Босна и Херцеговина (БиХ) со 670 заразени на милион жители, а потоа следат Хрватска со 548, Црна Гора со 516 и Албанија со 336 заразени на милион жители.

Во однос на бројот на заразени, најголема смртност има во Словенија – 7,15 проценти, по што следат БиХ – 5,96 отсто, Македонија со 5,85 проценти и Хрватска со 4,34 отсто.

Стапката на смртност во Албанија е 3,29 проценти, Црна Гора со 2,77 проценти и Србија – 2,17 отсто.

Најмногу тестирани во однос на еден милион жители има во Словенија – 34.861 на милион жители, на второ место е Србија со 29.281, а на третото место е Црна Гора со 18.370.

На четвртото место е БиХ со 15.681 на милион жители, Хрватска со 14.273 и Македонија со 11.264 тестирани на милион жители.Вкупно 325 лица се заразени со коронавирус во Црна Гора.