Во Свети Николе вчера беа регистрирани 29 новозаразени од ковид-19, за првпат во овој град, кој станува ново жариште на коронавирусот во земјава.

Двете фабрики на конфекцијата „Мода“ во Свети Николе ги затворија погоните по појавата на случаи на вирусот. Сите 830 вработени ќе бидат подложени на скрининг-тест со цел утврдување на точната бројка на заболени лица.

Вкупната бројка на активни случаи во Свети Николе изнесува 81 лице.

Во моментов најголем број на активни случаи има во Скопје – 1.871, а потоа се Тетово со 324, Куманово со 164, Штип – 161, Струга – 147, Охрид – 133 и Гостивар со 128 заболени лица.

Oд скопските општини најмногу заболени има во Чаир – 323, а потоа се Гази Баба – 200, Аеродром – 162 и Бутел и Центар со по 146 активни случаи.

Вчера беше регистриран рекорден број на заразени и излечени лица за едно деноноќие.