Предлогот за вонредна состојба Џафери ќе го испрати кај Пендаровски

155

Претседателот на Собранието, Талат Џафери во секој момент ја очекува предлог одлуката за прогласување на вонредна состојба, којашто понатаму тој ќе ја проследи до претседателот Стево Пендаровски.

– Овој предлог веднаш ќе го упатам до претседателот на државата, кој се надевам дека ќе постапи според предлогот на Владата – изјави Џафери.

Тој појасни дека поради тоа што е распуштено, Собранието не е во можност да се состане. Како што кажа Џафери, од моментот на прогласување вонредна состојба, надлежностите на Собранието преминуваат во надлежност на Владата, која со уредби ќе ги уредува сите состојби.