Владата објави јавен повик за сите хотели во државава кои имаат повеќе од 50 легла и кои доброволно сакаат да ги отстапат своите капацитети за формирање државни карантини за населението со цел справување со коронавирусот.

Се наведува дека максималниот надомест кој државата може да го обезбеди за хотелите изнесува до 10 евра по легло, од ден.

Хотелите кои ќе ги стават своите капацитети на располагање треба да обезбедат три оброци дневно за секој граѓанин којшто ќе користи легло, како и одржување на хигиената во хотелот.

Сите заинтересирани хотели потребно е да се пријават најдоцна до 23 март, до 14 часот, преку испраќање писмо за намери на мејлот: [email protected]

На вчерашната седница владата исто така донесе Уредба со законска сила за прекин на сите дејствија поврзани со изборите и за сите прашања поврзани со изборниот процес.

Одлуката е донесена по вонредната состојба прогласена за ефикасно спречување на ширењето на коронавирусот, а ДИК се задолжува да ја обезбеди и чува постојната изборна документација до продолжување на спроведувањето на изборните дејствија.