Од коронавирус починаа двајца свештеници во Битолско

346

Владиката на Пелагониската епархија, Петар, во вчерашната проповед после литургијата во црквата „Свети Велокомаченик Димитриј“ во Битола, упати апел до сите верници дека состојбата со пандемијата е крајно сериозна.Тој остро ги критикуваше сите оние кои не веруваат во коронавирурот.

– Во нашата епархија имаме двајца починати свештеници. Еден на 78-годишна и еден на 39-годишна возраст, кој не боледуваше од никаква болест. Ова е сериозна болест. Не можам да осудувам како сето тоа се случило, но не заборавајте една работа, што е сигурна, дека ние сме потенцијални убијци, пренесувајќи ја оваа болест. Не е наивна работата! Сериозна е многу работава, браќа и сестри, не е наивна! Исто така, не заборавете, дека не само што сме потенцијални убијци, туку сме потенцијални и самоубијци! Ако ние знаеме, дека некој е заразен од болеста, а ние со него си општиме, си комуницираме, се заразиме, сами сме си ја навлекле болеста и сме станале самоубијци, а самоубиството е најтежок грев – рече Владиката Петар.

М.М.