Фото: Игор Бансколиев

Вакцините против ковид-19 ја намалуваат појавата на компликации и смртен исход од болеста, за да се постигне целта на вакцинацијата неопходно е да се вакцинираат што поголем број граѓани, соопшти денеска Министерството за здравство.

– Вакцини во нашата земја има доволно, а процесот на имунизација функционира одлично, за релативно краток период вакцинирани се голем број граѓани изложени на поголем ризик на компликации од болеста: 58% од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина, 55% од населението над 65 години имаат примено барем една доза вакцина, 50% од населението над 60 години имаат примено барем една доза вакцина, 40% од населението над 50 години имаат примено барем една доза вакцина – потенцираат од здравство.

Министерството за здравство апелира до граѓаните да се вакцинираат, потсетуваат дека вакцинирањето е без закажување термин, а вакцините се достапни за секого.