И со негативен тест, задолжителен е 14-дневен карантин по влез во земјава

273

Министерството за внатрешни работи соопшти дека при влез на наши граѓани во земјава, како и на странци но само со регулиран престој во државава, задолжително е на граничниот премин да биде приложен направен валиден PCR тест, не постар од 72 часа, кој е негативен.

Потоа на граничниот премин потпишуват „Изјава за задолжителна самоизолација во траење од 14 дена“. Врз основа на потпишаната изјава, од страна на овластени претставници од Државниот санитарен и здравствен инспекторат им се изготвува Решение за здравствен надзор и домашна самоизолација, а од припадници на МВР се врши контрола на спроведувањето на решението.

Оние, пак, наши граѓани или странци со регулиран прстој во земјава, кои што при влез нема да приложат валиден PCR тест или ќе приложат невалиден PCR тест, од граничниот премин со превоз организиран од Владата или со сопствен превоз, со придружба од страна на припадници на МВР ќе бидат спроведени во државен карантин.

Во текот денот се организира превоз од граничен премин до државен карантин во два наврати и тоа во 10 и во 20.00 часот. Граѓаните ќе останат во државен карантин 14 дена.

Исто така, доколку граѓаните сакат да им се направи тест, на нивно барање им се овозможува од страна на овластена институција во најкраток рок да им се направи тест. Оние граѓани на кои направениот PCR тест е негативен, потпишуват „Изјава за задолжителна самоизолација во траење од 14 дена“ каде се засметани и деновите поминати во државен карантин, и го напуштат карантинот и заминуваат во задолжителна самоизолација на адресата определена во дадената изјава.

Доколку граѓаните не сакаат да им се направи PCR тест, остануваат во карантин 14 дена, а по тој рок од страна на овластени претставници од ДСЗИ им се изготвува Решение за здравствен надзор и домашна самоизолација.