На Универзитетската клиника за радиологија и онкологија потврдени се осуммина вработени позитивни на вирусот ковид – 19, извести денес министерот за здравство Венко Филипче.

Заразените се откриени по вонредниот увод на Државниот санитарен здравствен инспекторат. Клиниката реорганизирано продолжува да работи, но дел од пациентите терапијата ќе може да ја примаат и болниците во Штип, Битола и Тетово.

– Завршен е инспекцискиот надзор на Онкологија. Таму се потврдени осуммина позитивни на вирусот Ковид – 19 вработени. Тројца доктори две медицински сестри и двајца болничари. Дваесетмина луѓе кои се нивни контакти се ставени во изолација. Засега нема симптоматски од тие контакти. Работата е целосно во функција, не недостасува некој оддел. Направена е реорганизација таму каде што е потребно. Дополнително на тоа до петок ќе биде спремен новиот распоред за дисперзирано делење на терапијата која што може да се дава и по клиничките болници. Распоредот на пациенти е веќе направен и таа терапија ќе се дели во Штип, Битола и во Тетово како најголеми клинички установи заради тоа што таму има и онколози кои што може да го контролираат давањето на терапијата, а пациентите нема да бидат обврзани да патуваат до Скопје за терапијата – рече министерот Филипче.

Во петок или најдоцна во понеделник терапијата ќе биде поделена на болниците во Штип, Битола и Тетово.