Институтот за трансфузиологија апелира

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени 802 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени од ковид-19 од вкупно 729 донори. Со крвна плазма досега се третирани 661 пациент. Со ваквиот највисок чин на хуманост граѓаните што се оздравени имаат можност да им помогнат на оние што во моментот се борат со коронавирусот.

– Да им помогнеме на лицата што се борат со коронавирусот, да донираме конвалесцентна крвна плазма – апелираат од Институтот за трансфузиона медицина до сите оздравени пациенти што имале ковид-19.

Преку даруваната конвалесцентна плазма антителата на оздравените пациенти се користат во сузбивање на болеста кај друго лице со ковид-19.

Лицето дарител на конвалесцентна плазма треба да има документиран лабораториски доказ дека било болно од ковид-19 и да биде минимум 21 ден без симптоми по што се прави дополнителен тест за потврда дека нема присуство на вирус.

Институтот за трансфузиона медицина е достапен во секое време и сите оздравени пациенти што ги исполнуваат условите за дарители може да се јават за детални информации и закажување во Институтот за трансфузиона медицина, да ја покажат својата хуманост и да помогнат во лекувањето на другите заболени од ковид-19.

Формуларот за донори на крвна плазма можете да го најдете на следниот линк.