Во Геријатриската болница во Скопје 17 пациенти заболени од коронавирус

250

Седумнаесет пациенти во ЈЗУ Специјализирана болница за геријатриска и палијативна медицина „13 Ноември“ во Скопје се позитивни на коронавирус.

 – На 3 август, добивме повратна информација од страна на Институтот за јавно здравје-Скопје за двајца пациенти позитивни на ковид-19 по испратени брисеви за обработка, во рамки на едно одделение во Одделот за Геријатриска медицина. По добиената информација, веднаш е постапено согласно со протоколите за изолирање на болните од останатите пациенти и спроведување на епидемиолошка анкета на вработени за спречување на ширење на инфекцијата и мерки за дезинфекција – соопштија од болницата.

Од таму велат дека веднаш бил спроведен скрининг на вработените од одделението и детектирани се тројца вработени позитивни на ковид-19 кои веднаш се исклучени од работниот процес и пријавен е случајот во Центарот за јавно здравје-Скопје и Државниот санитарен и здравствен инспекторат.

Од овој кластер, досега се детектирани 17 позитивни пациенти, од кои двајца се со потешка клиничка слика и транспортирани се на Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби.