Битолското интерно одделение ќе се прилагоди во ковид одделение

227

Бројот на хоспитализирани пациенти на Инфективното одделение во Клиничката болница во Битола изнесува 60 легла.

Во овој Регионален центар најголемиот број од хоспитализираните пациенти се од Битола, но има и од Демир Хисар, Ресен, Прилеп и други градови од околината.

Со оглед на тоа што капцитетот на Инфективното одделение е веќе исполнет, во договор со Министерството за здравство, Интерното одделение е прилагодено за прием и лекување на пациенти инфицирани од ковид-19

Инаку згрижените пациенти се на возраст од 32 до 85 години. Во Битола во изминатиот викенд починаа двајца пациенти, меѓу кои и познатиот голман на Пелистер, Томе Димитровски-Тарзанот, кој почина на возраст од 70 години.

М.М.