Препораки за пациенти со бубрежни заболувања, дијализа и трансплантиран бубрег

121

Коронавирусот може да претставува сериозна закана за пациентите со бубрежни заболувања, особено за пациентите кои се на дијализа или се со трансплантиран бубрег.

За таа цел од Универзитетската клиника за нефрологија се изготвени препораки за пациентите со бубрежни заболувања, вклучувајќи ги пациентите на дијализа (перитонеална или хемодијализа) и пациентите со трансплантиран бубрег.

Сите пациенти треба да продолжат да ја земаат досега препишаната терапија во препишаните дози, вклучувајќи ги и антихипертензивните лекови од групата на АКЕ инхибитори, додека нивните доктори не препорачаат поинаку. Пациентите на хемодијализа може да развијат поблаги симптоми во однос на другите пациенти со корона вирусна инфекција. Трансплантираните пациенти треба да ги преземат и сите неопходни мерки за превенција дадени за општата популација.

За пациетите на хроничен хемодијализен програм се наменети следните препораки:

– Пациентите кои имаат треска, висока температура или респираторни симптоми (кашлица, отежнато дишење) претходно треба да се најават во нивните дијализни центри пред да пристигнат, каде ќе бидат прегледани во посебна просторија независна од салата каде се води дијализа и ќе им се земат анализи за ковид-19 инфекција. Овие пациенти се дијализираат во издвоена просторија од останатите пациенти во тек на 14 дена.

– Во однос на местото за дијализирање, процесот на дијализирање на пациентите со суспектна корона инфекција треба да продолжи во истиот центар, односно да не се препраќаат во други центри

– Во однос на транспортот на пациенти, заради намалување на ризикот од проширување на инфекцијата од евентуално заразен пациент со ковид-19, пациентите кои доаѓаат до центарот за дијализа и од центарот кон местото на живеење, ќе бидат транспортирани во преполовен број, односно во такси возило најмногу двајца пациенти, а во комбе најмногу четворица. Сите пациенти потребно е да носат заштитна маска (по можност хируршка), а исто така и возачот.

– За понатамошен третман, пациентите со потврдена ковид-19 инфекција ќе бидат упатени во специјализирана болница за третман на инфицирани пациенти.

За пациентите кај кои е извршена трансплантација се наменети следните препораки:

– Доколку трансплантираните пациенти почувствуваат симптоми како покачена температура, треска и кашлица, потребно е прво да се јават телефонски на Клиниката за нефрологија (контакт тел. 070 387 054), со цел да се избегне контакт со други пациенти и да се спречи потенцијалното ширење на инфекцијата.

– Пациентите кои се вратени од странство, треба да поминат 14-дневна изолација, како што важи и за општата популација.

– Пациентите со трансплантиран бубрег на Клиниката за нефрологија кои ќе имаат потреба од друг каков било третман ќе бидат сместени во соба за изолација, независно од останатите пациенти.

– Пациентите кои треба да се јават во болница или институт за каков каков третман или земање брис за ковид-19, потребно е да носат заштитни маски.

Во услови на прогласена пандемија со вирусот ковид-19, научните сознанија покажуваат дека одредени групи пациенти со придружни заболувања (дијабет, хипертензија, кардиоваскуларни, бубрежни заболувања) се почувствителни на ковид-19 инфекција и можат да развијат посериозно заболување. Токму затоа, од исклучителна важност е почитувањето на стручните препораки за заштита и превенција од вирусот:

– Мијте ги рацете почесто користејќи сапун, најкратко 20 секунди
– Користете средство за дезинфекција со 60 отсто алкохол доколку немате сапун
– Не ги допирајте носот, очите и устата
– Држете дистанца од другите луѓе од најмалку 1,5 – 2 метри
– Кога кашлате или кивате, користете марамче или во свиткан лакт
– Не допирајте предмети кога се движите надвор
– Излегувајте само по неопходни работи и кратко
– Останете дома и заштитете се себеси и останатите во заедницата.

Според досегашните сознанија, од пациентите кои развиваат сериозна инфекција со корона вирус и имаат потреба од хоспитализација, бубрежни нарушувања се регистрирани кај 25-50 отсто од нив, а се манифестираат со поголема екскреција на протеини и црвени крвни клетки во урината. Само мал процент од пациентите (<15отсто) развиваат намалување во функцијата на бубрезите, односно акутно бубрежно оштетување. Досега не е евидентирано долгорочно оштетување кај пациентите кои се излечиле од тешка форма на корона инфекцијата со последици на бубрежната функција.