Во Србија досега се извршени вкупно 1.704.790 вакцинации, а 623.424 граѓани примиле по две дози од вакцината, објави РТС.

Србија е прва во регионот според бројот на вакцинирани на милион жители, но и според бројот на примени две дози на милион жители.

Кога станува збор за бројот на вакцинации на милион жители, Србија е на седмото место во светот – по Израел, Сејшелите, Обединетите Арапски Емирати, Велика Британија, САД и Малдивите и второ место во Европа, по Велика Британија.

Според бројот на оние кои примиле втора доза на вакцина на милион жители, Србија е прва во Европа и шестото место во светот, по Израел, Сејшелите, Обединетите Арапски Емирати, Бахреин и САД.