Девет хрватски државјани ја тужат државата Австрија поради заразување со коронавирус на едно австриско скијалиште. Првото рочиште ќе биде одржано на 23 септември во Сојузниот суд во Виена.

Се работи за случаи за надалеку познатото монденско скијалиште Ишгл во Тирол, „алпска Ибица“, од каде кон крајот на февруари и во првите недели од март низ Европа почна да се шири заразата на коронавирус.

Како што рече Питер Колба, првиот човек на Здружението за заштита на потрошувачите од Виена, во интервјуто за Слободанка Далмација во Сплит, на крајот, илјада од нив од 45 земји изјавија дека се подготвени да поднесат тужба на суд и да побараат обештетување. Според Колба, девет од тие илјадници се од Хрватска.

– Ја тужиме Австрија како држава, затоа што тоа е сојузниот министер кој е одговорен за здравјето на сите луѓе на нејзината територија. Ова, се разбира, не ја намалува одговорноста на регионалните власти во Тирол, ниту на општините на чија територија административно се наоѓа Ишгл, но недостигаат упатства и строги мерки од Виена – рекол Колба.

Тој вели дека администрацијата требало да предупреди седум дена пред или да ги затвори ски-центрите седум дена пред тоа, а не да чека до 13 март.

– Тогаш дојде хаосот – нагласи Колба.

Покрај туристите, додаде тој, оштетени се и луѓето кои служеле во хотелите таму и планот е да ги претставува и нив.