Претставничката на Европската канцеларија на СЗО, Кетрин Смолвуд, предупреди на состојбата со коронавирусот во земјите од Западен Балкан е сериозна.

Смолвуд за РТС изјави дека тоа што болниците се пренаменуваат за пациенти со Ковид-19, значи дека другите видови медицински услуги се нарушени и одложени, што сугерира на фактот дека системот ќе биде оптоварен и во иднина.

– Тоа значи дека треба да ги примениме сите мерки, без чекање, за да се намали стапката на зараза – вели таа.

Како што додаде, СЗО внимателно ги следи мутациите.

– Можно е ефикасноста на некои вакцини да е помала во случаите со мутациите, но тоа не значи дека не функционира – рече Смолвуд.