Во Србија 131 нови случаи на коронавирус, самоизолацијата продолжена на четири недели

141

Во Србија денеска до 15 часот, потврдени се 131 нови случаи на коронавирус, со што вкупниот број на заболени изнесува 659 лица.

Денеска се евидентирани и два нови смртни случаи – пациентка на Инфективната клиника во Белград и пациент стар 57 години, кој починал во Ниш, со што вкупната бројка на починати во Србија сега изнесува 10 лица.

Српската влада денеска на граѓаните, како и на странците со дозвола за престој им ја продолжи задолжителната мерка за домашна самоизолација од 14 на 28 дена.

Промени има и кај забраната за движење за деновите од викендот. Граѓаните ќе мора да останат во своите домови во сабота и недела од 15 до 5 часот. Најстарите лица ќе можат да ги напуштат своите домови само во недела помеѓу 3 и 8 часот наутро за да купат намирници.

Српската влада донесе одлука и да ја укине дозволата за изнесување на куќните миленици за време на полицискиот час.