Австрискиот парламент усвои закон со кој се воведува општа задолжителна вакцинација против коронавирусот. Законот стапува на сила на почетокот на февруари.

Одлуката за задолжителна вакцинација на полнолетните граѓани е донесена со големо мнозинство. Од дадени 170 гласови, 137 пратеници гласаа „за“, а 33 „против“ законот.

Инаку, на седницата не присуствуваа 13 пратеници, речиси од сите парламентарни партии, од протестот против задолжителна вакцинација или болест.

За законот гласаа пратениците од владејачката Народна партија на Австрија (ОВП) и Зелените, како и од опозициската Социјалдемократска партија (СПО) и Неос.

Партијата на слободата (ФПО) гласаше против мерката, обвинувајќи ги властите и сите оние кои гласаа за задолжителна вакцинација за воведување тоталитаризам и „здравствен комунизам“ во Австрија.

На барање на ФПО, гласањето беше спроведено со изговарање на пратениците, така што пратениците по изрекувањето на имињата требаше да го стават својот глас во гласачките кутии предвидени за таа цел.

Колку законот за задолжителна вакцинација го подели општеството покажува дека во периодот на јавна расправа на веб-страницата на Собранието биле испратени повеќе од 100.000 ставови на граѓани.

Пратениците на ФПО истакнаа дека ваквиот закон е без преседан во демократска Австрија и дека на тој начин владата ја изгубила довербата на граѓаните. Лидерот на ФПО Херберт Кикл најави дека нема да се вакцинира и покрај задолжителната вакцинација.

Според усвоениот закон, сите полнолетни граѓани кои се регистрирани во Австрија ќе треба да се вакцинираат против коронавирусот. Законот предвидува преоден период во кој ќе се опоменуваат невакцинираните, а од средината на март ќе почне глоба од 600 до 3.600 евра.

Бундесратот, провинцискиот дом на парламентот, треба да го потврди законот на 3 февруари, па тој веднаш потоа ќе стапи на сила.

Австриската влада во договор со опозицијата која ја поддржа задолжителната вакцинација, претходно договори лотарија за сите граѓани кои се вакцинирани.

Така, секој десетти вакциниран граѓанин ќе може да освои ваучер од 500 евра, кој ќе може да го потроши во австриски продавници, гастрономија, хотели и слично.

Австрија е првата земја во ЕУ која воведе општа задолжителна вакцинација.