Каталонскиот Врховен суд ги одобри построгите ограничувања на јавниот живот наметнати од регионалната влада поради наглиот пораст на случаите на Ковид-19.

Од утре стапува на сила полициски час, а луѓето нема да можат да ги напуштат своите домови помеѓу еден и шест часот наутро во градовите со над 10.000 жители каде стапката на неделна инциденца, заразени на 100.000 жители, е повисока од 250.

Речиси сите градови ги исполнуваат овие критериуми, па мерките ќе важат за 6,3 милиони луѓе или 82 отсто од североисточниот регион.

Новите прописи, одобрени од судот денеска, треба да траат две недели.

Според правилата, клубовите и кафулињата мора да бидат затворени, а рестораните можат да примат гости во 50 отсто од нивниот полн капацитет. Речиси сите други продавници и јавни институции мора да го ограничат влезот на 70 отсто од нивниот целосен капацитет. Само 10 луѓе можат да се групираат на јавни места или на приватни собири.

Каталонија е единствениот шпански регион кој воведе вакви мерки за ограничување, додека другите региони не го следеа ваквиот пример.

Шпанскиот премиер Педро Санчез денеска соопшти дека луѓето мора повторно да носат маски надвор, иако повеќето граѓани тоа веќе го прават доброволно.

Покрај тоа, само оние кои се вакцинирани, кои се опоравиле од Ковид-19 или кои имаат негативен тест, можат да влезат во рестораните и други места за забава во многу делови од земјата.

Бројот на заразени во Шпанија неодамна се зголеми и покрај високата стапка на вакцинација од 80 проценти.