Шпанија од денеска ги отвора своите граници за патниците вакцинирани против коронавирус, кои доаѓаат од ЕУ, трети земји или земји поврзани со Шенген, со надеж дека ќе го оживеат својот туристички сектор. Патниците што доаѓаат во Шпанија треба да имаат сертификат за вакцинација против коронавирус.

Според шпанскиот „Ел Паис“, секој што примил вакцина одобрена од Светската здравствена организација и Европската агенција за лекови може да влезе во Шпанија, односно вакцини од компаниите „Фајзер / Бионтек“, „Модерна“, „Астра зенека“, „Јансен“ (Јохнонсон и Јохнонсон), „Синофарм“ или „Синовак- Коронавак“.

Патниците што доаѓаат од земја што е на списокот со ризични зони, како што се Франција или Германија, можат да достават антиген наместо тестови за ПЦР, додека другите патници од земјите на ЕУ кои имаат мал ризик не мора да покажуваат тестови за влез.

На патниците им е забрането да влегуваат во Индија, Бразил и Јужна Африка, дури и ако биле целосно вакцинирани. Исто така, малолетни лица кои патуваат придружени со целосно вакцинирани можат да влезат во Шпанија.

Од денес ќе биде дозволено крстарење со бродови од пристаништето, пренесува „Гардијан“.

Шпанската министерка за здравство, Каролина Дарија изјави дека Шпанија е во процес на враќање на своето глобално лидерство во туризмот и дека претставува безбедна дестинација.

Претходно, Шпанија дозволи влез на европски посетители кои имале негативен тест за ПЦР во претходните 72 часа, но од денес тие посетители можат да направат поевтин тест за антиген.