Бројот на неискористени вакцини во Јапонија наскоро може да биде неколку десетици милиони, во време кога државата се подготвува да одобри употреба на производители на уште два вида вакцини, објави „Ројтерс“.

Бројот на вакцинирани е мал поради недостаток на работна сила и логистичка поддршка, па затоа Јапонија вакцинираше 2,2 проценти од населението.

Јапонија увезе 28 милиони дози на „Фајзер“ од април, но досега користеше само 15 проценти, додека останатите 24 милиони дози се во замрзнувачи.

Бројот на вакцини во Јапонија може да биде уште поголем затоа што регулаторното тело се подготвува да ја одобри употребата на „Модерна“ и на „Астразенека“ на 20 мај, објави националниот сервис НХК.

Првиот контингент на вакцини на „Модерна“ веќе пристигна и се проценува дека се подготвуваат уште 30 милиони дози на вакцини на „Астразенека“ со помош на локалните партнери.

Испораките на „Фајзер“ ќе бидат забрзани на повеќе од 35 милиони дози овој и следниот месец.

Јапонија обезбеди најголемо количество вакцини во Азија, додека се подготвува за Олимписките игри ова лето – четири милиони дози беа дадени на здравствени работници и стари лица.

Досега вакцинирани се 2,2 проценти од населението, што е најмал број меѓу богатите земји, но владата има амбициозен план за вакцинирање на 36 милиони луѓе до јули.

За да се постигне таа цел, Јапонија мора да вакцинира 800.000 луѓе на ден, вели група бизнис-лидери кои апелираат до владата да ја забрза кампањата за повеќе од двапати.