Четири милиони Италијанци побарале помош во храна за врeме на празниците, што е двојно повеќе од минатата година, соопшти „Колдирети“, голема италијанска федерација на директни производители, објави агенцијата „Аги“.

– Ова е врвот на ледениот брег на тешката ситуација во која сè поголем број луѓе се принудени да прибегнуваат кон кујни за супа и многу почесто – подвлекува Колдирети – на пакетите со храна, исто така поради ограничувањата што се неопходни од пандемски.

 Меѓу најслабите категории на сиромашни – 21 отсто се деца на возраст под 15 години, скоро 9 отсто се постари лица над 65 години и 3отсто се бездомници. Меѓу новите сиромашни има и оние кои останале без работа, мали трговци или занаетчии кои морале да затворат, луѓе вработени во подземјето кои не уживаат специјални субвенции или јавна помош и немаат заштедени пари, како и многу привремени работници што биле запрени со ограничувањата направени неопходни поради ширењето на ковид-19 – се наведува во извештајот.

Против сиромаштијата, солидарноста порасна со многу организации активни во дистрибуцијата на храна, од италијанскиот Каритас до Банката за храна, од италијанскиот Црвен крст до Заедницата на Сант Егидио.