Французите прават мобилни болници во брзите возови

167

За да ослободат кревети за интензивна нега во некои од најтешко погодените области во земјата, Французите ги оспособија специјалните возови „ТГВ“, во мобилни болници.

– Имаме многу повеќе простор отколку во амбулантите или во хеликоптерите – изјави Франсиц Браун, претседател на здружението на Итната медицина на Франција.

Во два медицински воза ТГВ денеска ќе бидат пренесени околу 40 пациенти, од источните градови Нанси и Мулхаус на југозапад, јави новинската агенција АФП.