Франција утре ќе ги затвори своите граници кон сите земји надвор од Европската Унија со цел да го контролира порастот на инфицирани со коронавирус, со цел да не воведува нови забрани внатре во земјата. Одлуката е донесена по седницата на Кризниот штаб со министрите и претседателот Емануел Макрон, изјави францускиот премиер Жан Кастекс.

– Секој влез во Франција и излез од наша територија кон или од земја надвор од Европската Унија ќе биде забранет, освен ако не постои оправдана причина да се изземе од таа мерка. Оваа мерка ќе стапи на сила на полноќ во недела – рече тој, додавајќи дека евентуалниот влез во земјата ќе биде условен со ПЦР тест, со исклучок за работниците преку границата.

Патувањето од земјите на ЕУ претходно беше дозволено со негативен тест не постар од 72 часа. Новата одлука е предизвикана од ризиците од нови видови на вирус, рече Кастекс. Исто така, трговски центри поголеми од 20.000 квадратни метри ќе бидат затворени од недела, а владата ги повика компаниите да им дозволат на вработените да работат од дома.

Владата ќе ги засили контролите за да се потиснат сите незаконски собири или прослави. Денес во Франција се регистрирани 22.858 новоинфицирани лица, како и 355 смртни случаи од последици на коронавирус.Сепак, министрите имаат спротивставени ставови за мерките за заклучување. Влошувањето на менталните состојби на луѓето, заморот и можноста за масовна граѓанска непослушност беа наведени како причини да не се оди кон построги ограничувања во земјата.

– Можеме да дадеме шанса да го избегнеме тоа сценарио – заклучи францускиот премиер.