СЗО: Меѓународните патници не би требало да се приоритет за вакцинација

44

Експертите на Светската здравствена организација претпазливо го поддржаа одложувањето на втората доза на вакцината против коронавирус на „Модерна“ во одредени ситуации, како што тоа веќе го сторија за вакцините „Фaјзер-Бионтек“.

Експертите за имунизација на Стратешката советодавна група (САГЕ) на СЗО, исто така, инсистираат на тоа дека меѓународните патници не треба да бидат приоритет за вакцинирање уште некое време. За време на состанокот минатата недела, експертите разговараа за вакцината „Модерна“, која, како и вакцината „Фајзер-Бионтек“, користи технологија мРНА и се користи во голем број земји.

И за двете вакцини е потребна втора доза (ревакцинација) по три до четири недели, но неколку земји со кои се соочуваат ограничени залихи на вакцини изјавија дека ќе го одложат давање втора инјекција, за да можат што повеќе луѓе да ја земат првата доза.

Советничката група за вакцини на СЗО рече дека е најдобро да се следат тестираните 28-дневни интервали помеѓу дозите. Групата, сепак, соопшти овој месец дека во „исклучителни околности“ е можно да се почека до 42 дена за да се инјектира втора доза вакцина „Фајзер-Бионтек“ и денес го изјави истото за вакцината „Модерна“.

Агенцијата за јавно здравје на ООН досега ја одобри само вакцината „Фајзер-Бионтек“ за употреба, но исто така се очекува да издаде одобрение за вакцината „Модерна“. СЗО ги повика здравствените работници и најранливите 20 проценти од луѓето во секоја земја да примаат вакцини пред да шират програми за имунизација на нивните популации.

– Во сегашната ситуација со многу ограничени залихи, повластената вакцинација на меѓународните патници би била спротивна на принципот на еднаквост – наведува САГЕ.