СЗО: Засега ковид-19 нема мутација која го прави посилен

216

Вирусот ковид-19 досега нема мутации што ќе го направат посилен или ќе доведат до потешка болест, вели главниот епидемиолог на Светската здравствена организација Марија Ван Керхове.

– Во моментов има повеќе од 60 илјади познати ланци на вирусот. Мутацијата Д614Г за првпат е откриена во февруари, така што не е нова, но беше пронајдена во примероците од претходните ланци во Европа, Мексико, Бразил и Вухан. Експертите на СЗО во моментов го испитуваат тоа, истакна Керхове и додава дека во моментов нема докази дека доведува до зголемување на вирусот.

Според Сумија Сваминатан, соработник за истражување во СЗО, оваа мутација на вирусот е идентификувана во лабораторија и може да доведе до побрзо размножување и ширење на болеста.

Таа истакна дека вирусите мутираат и тоа треба да се очекува. Но, може да потрае подолго време од тоа да се најде во лабораторија за да влијае на епидемијата.

Сегашното доминантно оптоварување на ковид-19 е три до шест пати позаразно од првичната верзија, која се појави во Кина. Резултатите од лабораториските тестови покажуваат дека сегашната мутација е повеќе пренослива меѓу луѓето отколку претходната манифестација на вирусот.

Научниците открија дека сегашната варијанта на вирусот, Д614Г, има мала, но значајна промена во протеините на површината на вирусот, со која ги инвализира и ги инфицира човечките клетки.

Луѓето заразени со новата варијанта на вирусот имаат повеќе честички на вирусот во своето тело, но тоа не влијае на сериозноста на нивната болест.