Стејт департментот на САД додаде на списокот околу сто земји во кои не се препорачува патување, вклучително и Хрватска, Велика Британија, Канада, Франција, Мексико и Германија, поради многу високата стапка на Ковид-19.

До вчера на списокот на САД имало 34 од околу 200 земји а сега има околу 130.

Стејт департментот наведува дека одлуката се заснова на постоечките проценки на епидемиолошката состојба во тие земји на Центрите за контрола и превенција на болести.

Земјите што ги засега оваа одлука се Финска, Египет, Белгија, Турција, Италија, Шведска, Швајцарија и Шпанија.

Некои земји, како Кина и Јапонија, останаа на третото ниво на предупредување, а граѓаните се охрабруваат да се преиспитаат дали треба да патуваат таму.

Повеќето Американци веќе беа спречени да патуваат во поголем дел од Европа поради пандемијата од Ковид-19.

Вашингтон забрани влез во земјата на скоро сите државјани на САД кои неодамна биле во повеќето европски земји, Кина, Бразил, Иран и Јужна Африка.

Забраната за патување во Канада и Мексико, вчера беше продолжена за уште 30 дена.