Русија ќе ја регистрира третата вакцина против ковид-19

103

Резултатите од клиничките испитувања на вакцината против коронавирус направени од Научниот центар „Чумаков“ на Руската академија на науките се многу добри и може да се регистрира во наредните денови, изјави шефицата на Руската служба за санитарен надзор и контрола, Ана Попова.

Зборувајќи за состојбата со пандемијата, таа истакна дека нема причина да се каже дека вирусот ќе престане да циркулира, пренесува „Спутник“. Напротив, таа со висок степен на веројатност смета дека вирусот ќе остане со нас, дека ќе стане сезонски и дека ќе се појавува во сезона на епидемија, како вирус на грип.

Досега во Русија се регистрирани две вакцини против Ковид-19, вакцината „спутник 5“ на институтот „Гамалеј“ и вакцината на институтот „Вектор“.