Бројот на заболени од ковид-19 ширум светот се зголеми на 2.638.477, а повеќе од 700.000 луѓе закрепнале од оваа инфекција – 721.997, според најновите податоци на „Ворлдметерс“.

Досега во светот од новиот коронавирус починале 184.284 лица, а 56.676 лица од вкупниот број заразени или три проценти се во критична состојба.

Најлоша е состојбата во САД, каде што заразени се 849.092, а 47.681 починаа, додека Шпанија е на второ место со 208.389 лица.

Италија, која е на третото место со 187.327, сè уште е на второ место во светот со 25.085.

Во Европа, критична е ситуацијата во Франција, Германија, Велика Британија и Турција, додека меѓу земјите во регионот, најтешка е ситуацијата во Романија, каде што 9.710 луѓе се разболеле.

Во Кина, каде што за прв пат се појави новиот коронавирус, бројот на новозаразени лица опаѓа, и оваа земја со 82.798 заболени и 4.632 починати е прва од азиските земји.

Од земјите од Блискиот Исток, Иран е најпогоден од инфекцијата, каде што бројот на заболени е над 85.000, а бројот на починати надминува 5.300.