Претворањето на структурата на ковид-19 во музика може да помогне во пронаоѓањето лек

215

Научниците ја претворија структурата на коронавирусот во музика во која звуците на ѕвончиња, жици и на флејти, претставуваат различни аспекти на протеинот со боцки што му овозможува на вирусот да се прицврсти на клетките, пишува магазинот „Саенс“. Како и сите протеини, боцките се направени од комбинации на аминокиселини. Користејќи нова техника наречена сонификација, научниците од Институтот за технологија во Масачусетс, на секоја аминокиселина и доделија уникатна нота во музичката скала, претворајќи го целиот протеин во прелиминарен музички резултат.

Овие аминокиселини имаат тенденција да се навиваат во спирали или да се тегнат, а истражувачите ги доловуваат овие карактеристики со промена на времетраењето и звучноста на нотите. Молекуларните вибрации поради топлината, исто така, добиваат свои звуци.

Новиот формат на вирусот може да им помогне на научниците да најдат места на протеинот каде што антителата или лековите можат да се соединат – едноставно со барање на специфични музички секвенци што одговараат на овие страници. Ова, велат истражувачите, е побрзо и поинтуитивно отколку вообичаените методи што се користат за проучување на протеините, како што е молекуларното моделирање. Тие додаваат дека со споредување на музичката секвенца на боцкавиот протеин со голема база на податоци од други синтетизирани протеини, можно е еден ден да се најде оној што може да се задржи до шилецот и да го спречи вирусот да ја зарази клетката.

Што се однесува до инструментите, истражувачите имаа на располагање голем избор. Во овој случај, јапонскиот инструмент кото ги свири главните ноти чии звуци што можат да доведат до смиреност во време на неволја.